Czwartek, 24 Kwietnia 2014

Ciekawostki

Wędliny takie jak kiedyś...

  • Kiełbasa biała surowa, dodawana do żurku, pochodzi z tradycji kuchni kaszubskiej.
  • Kiełbasa biała powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego i kilku przypraw: czosnku, majeranku, czarnego i białego pieprzu oraz soli.
  • Tradycyjnie do wędzenia wędlin używano drewna z drzew liściastych, a proces wędzenia trwał mniej więcej cztery dni w zależności od wędzonego produktu.
  • W polskiej kuchni regionalnej istnieje wiele odmian boczku wędzonego: nadolski boczek tradycyjnie wędzony, boczek wędzony radomyski, mazurski boczek wędzony.
  • W średniowiecznym Krakowie ogromną popularnością cieszyła się „prababcia” dzisiejszej kaszanki - farcimina, czyli kiszki nadziewane kaszą.
  • Kiełbasy popularne były szczególnie w czasach saskich – na dworach szlacheckich przyrządzano je na dwanaście sposobów. Powstało nawet okolicznościowe przysłowie - „Za króla Sasa, łyżką kiełbasa”.
  • Dawniej farsz na kiełbasę przygotowywano w słoikach, a potem wypychało się farszem osłonki – czyli zwierzęce jelita.
  • Na polskim stole króluje wiele odmian kiełbas: podwawelska, toruńska, śląska. Z mniej znanych odmian warto spróbować kiełbasy myśliwskiej, doprawianej do smaku owocami jałowca.
  • W Polsce istnieje wiele odmian regionalnych polędwic: znana jest polędwica tradycyjna z Wąchocka, której tradycje sięgają przedwojennych czasów. Inne znane produkty to polędwica nadwieprzańska czy też polędwica staropolska – wielkopolska specjalność, charakterystyczne dla niej jest peklowanie suche poprzez nacieranie mieszanką soli kamiennej i saletry.
  • Kabanos to cienka, długa kiełbasa, starannie suszona i wędzona. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa kaban (wieprz).
  • Kiełbasa krakowska smakuje najlepiej, kiedy jest suszona około dwóch dni.