Czwartek, 17 Kwietnia 2014

drukuj przepis

Przepisy kulinarne

Koreczki z kabanosów Krakus z mango i melonem

Koreczki z kabanosów Krakus z mango i melonem

Składniki

  • melony pokrojone w kawałki
  • 2 mango pokrojone w kawałki
  • 1 opakowanie kabanosów Krakus

Sposób przygotowania

Pokrojone w kostkę owoce i kabanosy nabić na dekoracyjne wykałaczki. W wersji na ostro podać z pokrojonymi papryczkami chilli

Ciekawostki

  • Kiełbasa biała surowa, dodawana do żurku, pochodzi z tradycji kuchni kaszubskiej.
  • Kiełbasa biała powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego i kilku przypraw: czosnku, majeranku, czarnego i białego pieprzu oraz soli.
  • Tradycyjnie do wędzenia wędlin używano drewna z drzew liściastych, a proces wędzenia trwał mniej więcej cztery dni w zależności od wędzonego produktu.